čtvrtek 17. ledna 2019

Sněhová víla





Když jsem začala číst pohádku Sněhová víla, zrovna se po dlouhé době venku rozsněžilo. Přistoupila jsem k oknu a se zaujetím sledovala nadýchané sněhové vločky, jak se pomaličku polehoučku snášejí k zemi a přikrývají ji bílou peřinou. „Že by za tím vším stála sněhová víla?“ napadlo mě při pohledu na pohádkovou zimní krajinu, jež se ukládala k zasloužilému spánku.
Víla Apolenka, hlavní hrdinka příběhu, je sněhová víla, která se objeví s prvním padajícím sněhem. Kontroluje, zda jsou bohatě nadýchané závěje, nablýskané rampouchy, sleduje lesk a barvu sněhu, láteří, když lidé zapomenou odházet zimní nadílku z cest a posypat chodníky… Jednou chce přezkoumat jemnost sněhu v závěji pod starým bukem a začnou ji pálit a červenat dlaně. Co to? A v tom jí to dojte. Ruce má zmrzlé od sněhu! Za vším stojí zlomyslný čert a pomoci jí podle moudrého výra Vladimíra může jen petrklíč. Ale kde jen ho má v zimě hledat?!
Jak to dopadne, vám už, milí čtenáři, neprozradím. 😊 Jisté je, že v nejnovějším knižním počinu spisovatelky Daniely Krolupperové a ilustrátorky Lucie Dvořákové, odehrávajícím se na Štědrý den, najdete jisté zalíbení. Milý děj v sobě totiž skrývá přesně to, co od vánočního příběhu naprosto každý očekává. Je prodchnut takovou tou ryzí dětskou sváteční atmosférou, kdy vše je možné a zázraky se mohou dít.
A to nemluvím o půvabných ilustracích, které textu dodávají hodnotu navíc. Možná je to jen můj subjektivní názor, ale při pohledu na ně má hlava (mozek) odpočívá a povinnosti a starosti jako by na chvíli přestaly existovat. Rozhostí se ve mně klid, myšlenkami se toulám do dětství, na tváři se objeví úsměv…
Zpátky k pohádce. Ta je určena spíše začínajícím čtenářům, proto je děj psán převážně jednoduchými větami, velkými písmeny a kratší odstavce jsou zasazeny do poetických obrázků. Jak už u Daniely Krolupperové bývá zvykem, pohrává si též účelně s vyjmenovanými slovy, přirovnáními, příslovími či rčeními.
            Sněhová víla ke mně přiletěla těsně před Vánocemi a i nyní, začátkem ledna, se pro mě stala příjemným čtenářským zpestřením. Myslím si, že vílou Apolenkou uděláte jistě radost nejedné malé slečně – začínající čtenářce, ale i holčičce, jež si pohádku ráda poslechne od své maminky. Ale všechny příslušnice ženského pohlaví (ať již tříleté, šestileté nebo třeba třicetileté) by měly mít jedno společné – velké srdce: „Neboť člověk s velkým srdcem dokáže uvidět nevídané. Třeba vílu. Anebo dobrého člověka.“ (s. 94)

KROLUPPEROVÁ, Daniela. Sněhová víla. Praha: Portál, 2018. 96 s.








Žádné komentáře:

Okomentovat