pátek 31. srpna 2018

V kraji žítkovských bohyní

Koncem léta jedna příjemná vzpomínka na čas strávený v kraji žítkovských bohyní...


Pro ty z vás, co jste románem Kateřiny Tučkové dosud nepolíbeni, zde pár základních informací: Žítkovské bohyně jsou románem o životních osudech bohyní (dá se říci lidových léčitelkách, jimž byly přisuzovány nadpřirozené schopnosti), žijících v oblasti Moravských Kopanic. Tyto ženy - bohyně si dovednosti a různá tajemství předávaly z generace na generaci a byly celoživotně konfrontovány jak s měnícími se režimy, tak i s přístupem lidí - pro někoho byla taková bohyně podvodnice, pro jiného skutečně léčitelka, pro třetího obyčejná žena. Ať tak či onak, krajina Moravských Kopanic sama o sobě velmi magickým místem je a místní příroda onu energii prostě má.


Dům poslední bohyně Irmy Gabrhelové.

Bydleli jsme u našich milých známých, konkrétně v Žítkové, v přátelské vesnici ležící v Bílých Karpatech (vzdálené cca 20 km od slovenského Trenčína). Když do Žítkové přijedete, je to, jako byste se ocitli v úplně jiném světě, ve světě, kterým vás svým přirozeným způsobem uklidňuje. Kam jen vaše oko dohlédne, vidíte skutečné louky, na nich se pasoucí ovce, krávy, koně. Na jedné samotě si můžete koupit domácí chléb čerstvě vytažený z pece, na ovčí farmě zase výborný sýr a přitom si posedět ve stínu lípy. Slovy Amálie Kutinové - ocitnete se v čarovné zemi...

Pozn.: Žítková - jedna z obcí v oblasti Moravských Kopanic.

SÝR OD KAPLIČKY - v pozadí prodejna domácích ovčích sýrů, kde se můžete osvěžit i domácí limonádou, pivem či povzbudit voňavou kávou.

Jak jsem naznačila již výše, obec Žítková okouzlila i několik spisovatelek. Na Žítkové se odehrává děj knihy Gabra a Málinka v čarovné zemi od Amálie Kutinové, již zmíněné Žítkovské bohyně Kateřiny Tučkové a z Kopanic čerpá náměty svých povídkových příběhů také Květa Legátová (povídkové sbírky Želary a novely Jozova Hanule).


P.S. Každá mince má dvě strany, nejinak je tomu i v případě turistické oblíbenosti Žítkové. Tato obec byla kdysi poklidným místem a po vydání úspěšného románu Žítkovské bohyně se s návštěvníky roztrhl pytel. A bylo po klidu. Místní to Kateřině Tučkové dodnes docela zazlívají. Je tedy otázkou, co se se Žítkovou stane, až bude natočen podle Žítkovských bohyní plánovaný film...

2 komentáře:

  1. Člověk nemá věřit na náhody, ale určitě existují. Při čtení tohoto povídání o kraji žítkovských bohyní bych nečekala, že se s nimi zase brzy potkám. Stalo se tak. A to nečekaně v časopise, který jsem si nedávno objednala. V něm jsem se dočetla o historii a současnosti jedné zachráněné „CHALOUPKY PŘES POTOK“ a také o tom, jak je tato krajina krásná a jak se tady kdysi žilo.
    P.S. Nebylo by trochu více fotografií z výletu do této krásné krajiny? Květa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Název článku zní zajímavě, děkuji za tip! A nějaké další fotografie ráda doplním v dalším příspěvku.:-)

      Vymazat