pondělí 22. ledna 2018

Kdy schovat vánoční výzdobu?

Také často uvažujete nad tím, kdy po Vánocích odstrojit vánoční stromeček a kdy schovat vánoční výzdobu? Mnoho lidí se stromečku zbavuje už po Třech králích. Mně je ale každý rok líto, že bych si vůně jehličí a vánoční výzdoby měla užít tak krátkou dobu. A tak uvažuji a přemítám a v duchu si odůvodňuji, proč ještě s odstrojováním počkat...
A hle, letos mě moje máma upozornila na skvělý svátek - na Hromnice. A rázem bylo po vánočním dilematu. V dřívějších dobách na Hromnice, které připadají na 2. února, totiž definitivně končila vánoční doba, sklízely se betlémy a někdy i vánoční stromečky. A lidé netrpělivě začali vyhlížet jaro.
Navíc se věřilo, že kdo bude na Hromnice tancovat, nadávat či vtipkovat, přivolá na sebe neštěstí. A ženy nemohly šít, jinak by jehla mohla přitáhnout blesk, a ten podpálit stavení!
Takže jsem letos bez větších výčitek typu Není to divné, že ještě máme doma Vánoce? odstrojila stromeček až dnes a vánoční výzdobu budu pomaloučku polehoučku schovávat až do 2. února. A z celého sídliště máme stromek u kontejneru prostě jako poslední!😊

Na Hromnice o hodinu více. (Noci se zkracují, dny se prodlužují a blíží se jaro.)
Na Hromnice jasná noc - bude ještě mrazů moc.
Zelené Hromnice - bílé Velikonoce.
Na hromnice musí skřivan vrznout, i kdyby měl zmrznout.
Na Hromnice - zimy polovice.

Zdroje:
http://tn.nova.cz/clanek/na-hromnice-o-hodinu-vice-proc-se-to-rika-s-casem-to-nesouvisi.html
https://www.ceske-tradice.cz/tradice/zima/hromnice




1 komentář:

  1. Vědomi si svátku Hromnice ani my doma jsme letos s odstrojením stromečku nespěchali. Odstrojili jsme ho až o uplynulém víkendu. A protože stromeček (tradičně borovička) byl stále pěkně zelený, postavili jsme ho ještě na dvorek pro pohodu a radost nejen ptáčků, ale i nás domácích.

    OdpovědětVymazat