neděle 12. května 2019

O myšce, která se nebála



V životě prožíváme různé strachy – strach z neznámého, z něčeho, co nemůžeme ovlivnit, strach o své blízké. K obtížnějším situacím se mnohdy snáze postavíme čelem a obavy si nepřipouštíme. A paradoxně nás vyděsí něco docela „malého“. Podobným pocitům čelila při své procházce temným lesem i malá myška, hrdinka nového pohádkového příběhu známého dětského spisovatele a výtvarníka Petra Horáčka. Tak se pojďme společně podívat, jak si se strachem nakonec poradila.
Malá myška jednoho dne ráno oznámila svým kamarádům (králíčkovi a krtkovi), že se půjde projít do lesa. Králík ji varoval, že je les strašidelný a plný velkých strašlivých zvířat, ale myška se nedala odradit. Neohroženě se do hlubokého lesíka vydala. Cestou potkala obrovská zvířata – vlka, medvěda a losa. Myška se jich však vůbec nebála, a to by z nich měli strach i samotní lidé! Vyděsil ji někdo úplně jiný…
Jak už bývá u Horáčkových příběhů zvykem, ilustrace vytváří celkovou atmosféru příběhu. Přesto se mi zdá, že kniha O myšce, která se nebála je jiná než dosavadní autorova díla. Hře s barvami a symbolice zvířecích postav byl tentokrát přisouzen mnohem větší význam, než tomu bylo v předchozích titulech. To je patrné již v úvodu, kdy prostřednictvím kontrastu zářivých a temných barev Horáček vytváří přechod z bezpečného místa (paloučku a zázemí přátel) do neznámého temného lesa. Stejně tak zlo a hrozbu, jež výše jmenovaná zvířata představují, velice dobře obtiskl v jejich velikostech, barvách a výrazu očí.
Zvířata symbolizující strach, zejména vlk, ho v nás, čtenářích, opravdu vyvolávají. Těžko říci, zda je to dobře, či špatně. Strach přece není o bezstarostnosti a lehkosti. Na druhou stranu – osobně mi právě ona zmíněná lehkost a bezstarostnost typická pro autorovy texty trošku chybí.
Příběh O myšce, která se nebála bych doporučila takovým dětem, jež dokážou uchopit buď sami, nebo s pomocí rodičů myšlenku celého textu a ilustrací. Nově se mohou těšit také na mnohem větší formát knihy!

HORÁČEK, PETR. O myšce, která se nebála. Praha: Portál, 2019, s. 30.





Žádné komentáře:

Okomentovat